EVS

Európai Önkéntes Szolgálat
Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service – EVS) az Európai Bizottság Ifjúság 2007-2013 2. alprogramja. Ez 18 és 29 év közötti fiatalok számára 2-12 hónap eltöltését teszi lehetővé egy választott uniós és/vagy Európán kívüli célországban Európai Uniós támogatással.
Az önkéntes szolgálat témái többek között:

  • fogyatékkal élők
  • idősellátás
  • gyermekvédelmi gondoskodásban élők
  • nemzetközi kulturális
  • sportprogramok szervezésén,
  • természetvédelem és környezetvédelem

 

A program célja a tapasztalatszerzés, nyelvtanulás, a választott helyi közösség fejlesztése, anyaország bemutatása, hasonló érdeklődésű csoportok között nemzetközi partner kapcsolatok kialakítása és egy saját projekt létrehozása.

 

Bővebb információ:

http://yia.hu/oldal.php?szam=5
http://www.eurodesk.hu/?m=86

http://ec.europa.eu/youth/index_en.htm

 

 

Válassz célországot és projektet!

http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfmmarton_andras

Marton András vagyok, 20 éves, Jelenleg Berlinben lakom és önkéntesként dolgozom. A Nagyító Alapítvánnyal gimnazistaként ismerkedtem meg, egy nagyítós hétvégén. Már akkor nagyon megtetszett, hogy az iskolában soha nem tanult módszerekkel ismerhettem meg az embertársaimat. Szóval ott én nagyon jól éreztem magam. Aztán már nem is emlékszem, hogy hogy, de sok időt eltöltöttem a Nagyítósokkal, sokat segítettünk nekik filmezésben, részt vettünk egy hétvégén velük, ahol megismerhettem a dolog másik oldalát, hogyan dolgoznak az önkéntesek, ami szintén nagyon tetszett. Később már önkéntesként vettem részt, egy egész nagy projektben. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy nagyon szeretem az embereket. Talán a legérdekesebb teremtmény a Földön. Majd egyetemre mentem, de az kevésbé tetszett, sok minden hiányoltam belőle. Ezzel párosult, hogy sokszor megjárhattam Berlint, ami az első pillanattól nagyon megtetszett és gyorsan eldöntöttem, hogy nekem itt kell laknom. Nem is próbálom meg itt leírni mennyire jó hely felnőni, és a fiatalságomat eltölteni. És nem azt mondom, hogy nem volt jó otthon. Nagyon szerettem Szegeden lakni, nagyon jó társaságom volt, nagyon jó munkahelyem (pultosként dolgoztam majdnem két évig, mely során szintén rengeteg embert ismertem meg), sok dologban örömömet leltem, de valamit mindig is hiányoltam, ami itt megvan Berlinben. Most Európa egyik legnagyobb Gyerek szabadidő központjában dolgozom egy évig EVS keretein belül. Nagyon hasznosnak érzem, hogy itt lehetek, sokat tanulok (és nem csak németül), fejlődök, sok mindent látok jól működni, ami tetszik. A jövőmet egyelőre még nem tudom hogyan képzelem el, valószínűleg maradok még. A Nagyítós hétvégét minden osztálynak és osztályfőnöknek csak ajánlani tudom, mert mindenkire ráfér. És egyszer vigyetek el engem is Berekfürdőre!!